Seninki Kaç Santim















Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin raporu Akdeniz'deki önemli türlerin tehlike altında olduğu konusunda bizleri bir kere daha uyarırken, Tarım Bakanlığı hala danışma kurulu toplantısının tarihini/gündemini açıklamadı.



Dünya Gıda Örgütü (FAO)'nun 2010 raporunda ise, dünya balık stoklarının %53'ünün tamamen tükendiği belirtiliyor.
Greenpeace, balık stokları ile ilgili yeni yayınlanan raporların da altını çizdiği denizlerimizdeki krize dikkat çekiyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), yayınladığı tehlike altındaki türleri inceleyen raporunda, Akdeniz'de bulunan 519 yerel tür içinden 43 türün soyunun tehlike altında olduğunu bildirdi. Raporda, aralarında kalkan, orfoz, lahoz, levrek, uskumru, orkinos gibi önemli ticari türlerin tehlike altında veya sınırında olduğu belirtiliyor.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı raporu: "Veriler bir kez daha gösteriyor ki, aşırı avlanma ve yasadışı avlanma Akdeniz'deki ticari türlerin yokoluşundaki en önemli etken. Yine trol avcılığı da deniz yaşamı için en tehlikeli yöntem olarak belirlenmiş. 1 Eylül'e kadar kapalı olan avlanma sezonunun Tarım ve Köyişleri Bakanı tarafından denetlenmesi ve yasadışı ve aşırı avlanmanın önlenmesi büyük önem taşıyor. Danışma Kurulu'nun bir an önce toplantı tarihini açıklamasını bekleyen 338 bin kişi ve kırmızı telefon üzerinden bakanlığa ulaşanlar somut bir adım bekliyor" dedi.
Greenpeace Akdeniz, yavru balık avının durdurulması için yürüttüğü 'Seninki kaç santim' kampanyasında 338 bin imzaya ulaştı. Türkiye'deki ticari türlerin başında gelen lüfer, orfoz, kalkan, uskumru, levrek, barbunya ciddi tükenme riski taşıyor. Bunda en önemli etkenlerden biri ise yasal avlanma boylarının yetersizliği ve bu canlıların henüz yavru iken avlanması. Greenpeace, acilen öncelikle kalkan, orfoz, levrek, lüfer, palamut türlerinin avlanma boylarının bilimsel verilere uygun olarak değiştirilmesini istiyor.
Yavru balık cetveli






IUCN Raporunda öne çıkan veriler:

  • Akdeniz balıklarının neredeyse üçte biri (151 tür) için veri eksikliği sorunu var; yani var olan veriler türleri herhangi bir sınıf altında toplamak için yeterli değil.
  • Greenpeace tarafından da özellikle üstünde durulan orkinos ve orfoz da tehdit altındaki türler arasında.
  • Akdeniz'deki ticari türlerin büyük çoğunluğu artık aşırı avlanmış durumda. Bölgesel balıkçılık komisyonlarının raporlarına göre sardalya, çupra, orkinos, barbunya güvenli biyolojik sınırların dışına çıkacak kadar avlanılmış durumda.
  • Trol avcılığı üzerinde durulması gereken tahrip edici bir yöntem olmasınının yanında hedef dışı av miktarı yüksek olan balıkçılık teknikleri ve akıntı ağları da akut problemler.

Harekete geçin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...