Dünya Gıda Örgütü (FAO)'nun 2010 raporunda ise, dünya balık stoklarının %53'ünün tamamen tükendiği belirtiliyor.
Greenpeace, balık stokları ile ilgili yeni yayınlanan raporların da altını çizdiği denizlerimizdeki krize dikkat çekiyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), yayınladığı tehlike altındaki türleri inceleyen raporunda, Akdeniz'de bulunan 519 yerel tür içinden 43 türün soyunun tehlike altında olduğunu bildirdi. Raporda, aralarında kalkan, orfoz, lahoz, levrek, uskumru, orkinos gibi önemli ticari türlerin tehlike altında veya sınırında olduğu belirtiliyor.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı raporu: "Veriler bir kez daha gösteriyor ki, aşırı avlanma ve yasadışı avlanma Akdeniz'deki ticari türlerin yokoluşundaki en önemli etken. Yine trol avcılığı da deniz yaşamı için en tehlikeli yöntem olarak belirlenmiş. 1 Eylül'e kadar kapalı olan avlanma sezonunun Tarım ve Köyişleri Bakanı tarafından denetlenmesi ve yasadışı ve aşırı avlanmanın önlenmesi büyük önem taşıyor. Danışma Kurulu'nun bir an önce toplantı tarihini açıklamasını bekleyen 338 bin kişi ve kırmızı telefon üzerinden bakanlığa ulaşanlar somut bir adım bekliyor" dedi.
Greenpeace Akdeniz, yavru balık avının durdurulması için yürüttüğü 'Seninki kaç santim' kampanyasında 338 bin imzaya ulaştı. Türkiye'deki ticari türlerin başında gelen lüfer, orfoz, kalkan, uskumru, levrek, barbunya ciddi tükenme riski taşıyor. Bunda en önemli etkenlerden biri ise yasal avlanma boylarının yetersizliği ve bu canlıların henüz yavru iken avlanması. Greenpeace, acilen öncelikle kalkan, orfoz, levrek, lüfer, palamut türlerinin avlanma boylarının bilimsel verilere uygun olarak değiştirilmesini istiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder